Sertleşme Nedenleri

6 Ekim 2009 Salı

Sertleşme sorunu, yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Nadiren gençlerde rastlansa da, çoğunlukla yaşlanmayla birlikte oluşan çeşitli fiziksel rahatsızlıkların, hastalıkların bir sonucu olarak veya bunların tedavi edilmesi için kullanılan ilaçlar nedeniyle ortaya çıkar. Uzun yıllar, sertleşme sorununun çoğunlukla psikolojik nedenlerden kaynaklandığına inanılmış. Ancak günümüzde birçok araştırmacı, hastaların yüzde 85’ten fazlasında sorunun organik nedenlere bağlı olarak geliştiği ve başarıyla tedavi edilebileceği görüşünde birleşmişler.

Vasküler (damarsal) nedenler
Oldukça sık karşılaşılan bir sorundur. Penise giden kan akımının azalması veya kanın peniste tutulamaması sonucu oluşur. Vasküler nedenler için risk faktörleri sigara kullanımı, yüksek tansiyon, diyabet (şeker hastalığı), kalp hastalığı ve yüksek kolesterol düzeyidir. Tedavi edilmemiş yüksek tansiyonlu hastaların yüzde 8 - 10’unda sertleşme sorunu geliştiği görülmüş. Damar sertliği (ateroskleroz) özellikle elli yaş üstü erkekler için ciddi bir risk faktörüdür. Arterlerin daralmasına neden olur ve penise giden kan akımı azalır.

Kalp ve Damar Hastalıkları: Kalp ve damar hastalığı olan erkeklerin çoğunda atardamar, organların gereksinim duyduğu miktarda kan taşıyamaz. Bu organların dokuları, kanın yetersiz gelmesi nedeniyle zarar görür. Bu yüzden görevlerini tam olarak yerine getiremezler. Bu durum peniste oluşursa, sertleşme sorununa neden olabilir.

Prostat ameliyatları: Prostat ameliyatlarında kullanılan yöntemler, penise giden sinirleri ve kan akışını etkileyebilir. Bu durumda da sertleşme sorunu ortaya çıkabilir. Sertleşme sorunu olasılığı prostat ameliyatları sonrasında artar.

Diyabet (şeker hastalığı)
Sertleşme sorununun en sık karşılaşılan nedenlerden biridir. Hem dolaşım, hem de sinir sistemini etkiler. Bütün diyabetik hastaların yüzde 30’u bu sorunla karşılaşır ve bu oran 60 yaş üzerinde yüzde 55’e kadar yükselir.

Nörolojik Nedenler
Bu durumda beyinden penise giden mesaj engellenir. Örnek olarak, omurilik yaralanmaları, serebrovasküler hastalıklar, multiple skleroz, mesane, prostat, bağırsağa yönelik radikal pelvik cerrahiler verilebilir.

Hormonal Nedenler
Nadirdir ve testislerden üretilen testosteron azlığına bağlı olarak azalmış cinsel istek söz konusudur.

İlaçlar
Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve psikiyatrik hastalıklar için kullanılan birçok ilaç sertleşmeye engel olabilir.

Psikolojik Nedenler
Bu durumda, penil mekanizmalar normaldir. Fakat ereksiyon (sertleşme), başarısızlık korkusu gibi basit anksiyeteden, kişisel sorunlara, depresyona ve diğer psikolojik rahatsızlıklara dek uzanan psikolojik sorunlar sonucu engellenir. Stres, cinsel yaşamı olumsuz yönde etkiler.

Depresyon: Depresyonu olan hastalarda, sertleşme sorununun nedeni genellikle psikojenektir. Mesleki stres, evlilikteki uyuşmazlıklar ve yakın zamanda eşin ölümü veya boşanma gibi olayların sertleşme sorunuyla ilişkili olduğu görülmüştür. Psikojenik kaynaklı sertleşme sorununun tedavisi de mümkündür.

Sertleşme sorunu olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Sertleşme sorunu, ancak doktor tarafından yapılan muayene sonrasında teşhis edilebilir. Bu yüzden konuyu doktora anlatmak ve tedavi arayışına girmek en doğrusudur. Sorun açıkça doktora anlatılmalı ve hiçbir bilgi saklanmamalı. Ayrıca önceden geçirdiğiniz her türlü tıbbi durumla ilgili bilgi vermeniz ve almakta olduğunuz ilaçları belirtmeniz gerekebilir. Çünkü, bu, verilecek tedaviyi etkileyebilir. Doktor, hastadan edindiği bilgiler ve fizik muayeneyle teşhis koyabilse de, bazı basit testler yapmak gerekebilir. İleri tetkiklerse, çoğunlukla genç ve özel sorunları olan hasta grubu içindir.

İstanbul Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalları ve Pfizer İlaçlar’ın katkılarıyla
Kaynak: ailem.com'dan alınmıştır

Comments

No response to “Sertleşme Nedenleri”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger