Erkeklik Organının Katılaşması

6 Ekim 2009 Salı

Erkeklik organının katılaşmasının erkeğin ve aynı zamanda kadının cinsel hayatında büyük önemi vardır. Bu nedenle konuyu biraz daha derinliğine incelemeyi zorunlu buluyoruz.
Erkek için katılaşma, yani ereksiyon, cinsel birleşme­nin vaz geçilmeyen şartıdır. Kadın içinse erkeklik organı­nın güçlü bir katılığı cinsel doyuma erişmek yönünden gereklidir. Erkeklik gücü ya da erkeklik adı .altında bir erkeğin penisinin katılaşabilmesi yeteneği kastedilmekte­dir. Buna karşılık, bu yeteneğin olmamasına cinsel güç­süzlük ya da zayıflık adı verilir.
Katılaşma olayını hiçbir zaman yalnız dış üreme or­ganıyla ilgili bir durum olarak görmemek gerekir. Bu, birçok salgı bezinin, bütün damar ve sinir sisteminin işe karıştığı çok karışık bir olaydır. Katılaşma ve özellikleri herkes tarafından bilinmelidir. Çünkü böyle bozukluklar, cinsel hayatta ve evlilik hayatında bir sürü karışıklığın nedeni olmaktadır.
Erkekte olduğu kadar kadında da, üreme bezlerinin yalnız üreme hücrelerini yaptığı sanılmamalıdır. Bu bez­ler aynı zamanda bir madde daha salgılamaktadır. Bu, cinsel hormondan başka bir şey değildir. Cinsel hormon, üreme hücreleri gibi bedenden ayrılmaz. İleride daha geniş olarak anlatacağımız gibi, tam tersine tekrar kana dökülüp onunla karışır. Kan aracılığıyla bütün organlara taşman cinsel hormon, hem beden üzerinde, hem de in­san canlısının ruhsal hayatı üzerinde önemli etkiler ya­par.
Buluğ çağanın başlangıcında çocukta birtakım deği­şiklikler görülür. Bunlar, gene bu çağda salgılanmaya baş­lanan cinsel hormonun etkilerinin sonucundan başka bir şey değildir. Cinsel hormon giderek çocuğu olgun ve tam bir erkek şekline sokar. Buna karşılık olgunluk yılların­dan sonra hormon salgılanması azaldığından, erkek cin­siyetten yarı yoksun bir duruma gelmektedir.
Bu konuları daha ileride «Cinsel hormonlar ve bozuk­lukları» bölümünde incelemek üzere şimdilik bırakalım, cinsel hormonun birçok etkileri arasından yalnız katılaş­manın başarılmasını gerçekleştiren beyin kabuğunun uya­rılması durumunu inceleyelim.

Cinsel dürtüyü birçok yönden yemek yeme ihtiyacı­na, açlığa benzetebiliriz. Açlık gibi bu da, beynin belirli bir bölgesinde yerleşen ve karın kaslarına komuta eden bir içgüdüdür. Bunun yanı sıra beyne giden kan onu doğ­rudan doğruya etkilemektedir. Kanın besleyici maddeler­le doymuş olduğu oranda beyindeki açlık merkezleri etki­lenmezler ve sonuç olarak biz açlık duymayız. Ama, besle­yici maddeler kandan kaybolup, birtakım hayat fonksi-yonlannm sürekliliği için harcandığında, yoksullaşan kan sıvısı mide ve karın sinirlerini uyararak merkezleri etki­ler ve açlığı doğurur.
Cinsel açlık mekanizması da buna benzerlik göster­mektedir. Beynimizde bazı cinsel merkezler bulunur. Bun­larda açlık merkezleri gibi kanın etkisi altındadırlar. Kan cinsel hormon taşımadığı sürece merkezler durgun hal­dedir. Üreme bezleri cinsel hormon salgılar salgılamaz cinsel merkezler etkilenir. Bu andan başlayarak erkekte cinsel açlık uyanır ve cinsel yönden doyma isteği ortaya çıkar.
Cinsel açlığın derecesi kanda dolaşan hormon düzeyi ile orantılıdır. Üreme bezleri daha henüz herhangi bir hor­mon salgılamadığından çocuklar uyarılmazlar. Gene üre­me bezleri artık hormon salgılamadığından yaşlılarla uyarılmaz olurlar. Buna karşılık bütün insanlarda istemli olarak aşk duygusu uyandırılabilir. Bunun için ya kana şı­rıngayla hormon verilir, ya da ünlü fizyolog Eugene Bteinach’m bilim alanına soktuğu ve başlattığı gibi, be­dene dışarıdan hormon salgılayan bir bez aşılanır.
Katılaşmanın ilk şartının, üreme bezlerince salgıla­nan hormonla beyin kabuğunun uyarılması olduğunu da­ha önce belirtmiştik. Demek ki katılaşma son kertede refleks olarak süregelen merkez sinir sisteminin bir fonk­siyonudur. Bu fonksiyon önce beyin kabuğunoi- ayarla-yıcı etkisi altında, sonra cinsel merkez denilen beynin da­ha derin bölgelerinin etkisi altında ve son olarak da omu­rilikte bulunan bağımsız refleks merkezlerinin etkisi al­tındadır. Erkeklerin aşağı yukarı kemer taktıkları yere uyan bu omurilik bölgesine ise katılaşma merkezi adı ve­rilir. Üreme organlarına giden sinirler omuriliğin bu dü­zeyinden çıkarak dağılırlar.
Bu merkez üstüne bir sürü yalnış ve göz alıcı yayım yapılmıştır. Bunlar, bazı erkeklerin korkuya kapılmala­rına ve üzüntü, sıkıntı duymalarına yol açmıştır. Birta­kım şarlatan kişiler ya da firmalar tarafından birçok ci­haz ve radyoaktif olduğu ileri sürülen ilâç piyasaya çıka­rılmakta ve bunların omurilikteki merkezi uyararak er­keklik gücünü arttırdığı iddia edilmektedir. Erkeklik or­ganında katılaşma olabilmesi için, yalnız omurilikte bu küçük merkezin değil, çok yaygın ve dallanmış bir sinir sisteminin etkisi olduğu bir gerçektir ve gene katılaşma bozukluklarını tedavi etmek için yalnız buranın herhan­gi bir şekilde tedavi edilmesinin yetmeyeceği açıktır.
Bu arada, hekimlikte ve özellikle cinsel bozuklukla­rın iyileştirilmesinde, elle tutulur ve gözle görülür ger­çek faktörler kadar sübjektif ve psikolojik faktörlerin de etkili olduğunu bilmek gerekir. Çünkü bütün bu bozuk­lukların aşağı yukarı üçte ikisi, gerçek bir hastalık olma­dan ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde iyileşmelerin üçte ikisi düşünme gücüyle ilgilidir.
Birçok erkek, erkekliğinin yokluğundan değil de cin­sel güçsüzlüğe çarptırıldığını düşünmekten yakınır. insanların, üstelik de böylesine bir konuda, aldatılmaları çok kolaydır. Tekniğin yeni bir harikası olarak piyasaya sürülen ilâcın son derece etkileyici açıklamasını okuduk­tan ve üstelik yüksek bir parayı ödedikten sonra erkeğin içi güvenle dolar ve kaybettiği gücünü yeniden kazanır. Yukarıda sözünü ettiğimiz katılaşma sinirleri, üre­me organlarının ve katılaşan oluşumların özellikle da­marlarına komuta etmektedir. Normalde bu damarlar ka­sılı durumdadır. Katılaşma sinirlerinin uyarması sonucu genişlerler ve bu da katılaşan oluşumların boşluklarına kanın gitmesini ve erkeklik organının sertleşmesini do­ğurur.

Comments

No response to “Erkeklik Organının Katılaşması”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger