Seröz Boşluk İçinde Kan Toplaması

6 Ekim 2009 Salı

Erbezinin çevresindeki seröz boşluğa kan dolmasıyla tanımlanan bir hastalıktır. Bu ad altında şu iki farklı olay incelenmektedir:

— seröz boşluğa apansız bir kan saldırısı olur,

Seröz boşluk içinde kan toplanması. Filmde sol erbezindeki torba içi kireçlenmeler belirgin olarak görülmektedir.

boşluk kanla dolar, taşlar oluşur;

— seroza tabakası çeperleri kalınlaşırken, iç bölümde kanlı bir akıntı toplanır (ya da toplanmaz).

Nedenler

Boşluğa apansız kan saldırısının belli nedenleri vardır. Seroza tabakası çeperleri kalınlaşmasının nedenleriyse henüz bilinememektedir ve yavaş bir evrim gösterir.

Teşhis

İvegen biçim

Birkaç saniye içinde erbezi torbası şiddetli bir sancıyla gerilir ve ağırlaşır. Bazen, hiç bir belirti görülmeden torbanın derisi morumsu bir durum alır.

Olaya, geçmiş bir travma sonucu erbezinde oluşmuş bir çatlak yolaçabilir. Bu durumda, vakit geçirmeden cerrahi girişime başvurularak, seröz boşlukta toplanan kanı boşaltmak ve yırtılmış olan akzar kılıfını dikmek gerekir.

Bir travma olmaksızın erbezi torbalarında apansız ve sancılı bir değişiklik olması ve bir prostat sperma keseciği hastalığı (göden barsağının elle muayenesinde bulgular normaldir), irin işeme (sidik berraktır) ya da sperma kordonunda bir kalınlaşma (sperma kanalı sağlamdır) bulunmaksızın torbada saydam bir görünümle birlikte bir ağırlığın algılanması, gizli kalmış bir erbezi kanseri olasılığını ortaya koyar; akzar kılıfını bölmelere ayıran büyük toplardamarlar seröz boşluğa açılmıştır. Bu durumda da acil cerrahi girişim gerekir.

Seröz boşluğun içeriği boşaltıldıktan sonra urun bulgulanması, kasık bölgesinde ikinci bir keşi yapılarak hadımlaştırma ameliyatını (erbezi ve ilişiklerinin çıkarılması) gerektirir.

Süreğen biçim

Hastalıkta erbeziüstü ve erbezi kalın bir kabukla örtülmüştür. Bazen, kabuğun içine kalsiyum tuzları da yerleşir. Yapının iç bölümü çok serttir; yüzeyinde çeşitli yeni damar oluşumları yeralmıştır. Tanınmayacak bir biçime bürünmüş, soluk, sertleşmiş ve körelmeli erbezi ile kabuk arasında esmer renkte, yapışkan ve bazen kanlı olabilen bir sıvı bulunur.

Klinik açıdan süreğen biçimin başlıca belirtileri, yumurtamsı kütlenin aşırı sertleşip ağırlık kazanması ve ışığı geçirmemesidir. Elle muayenede erbeziüstü başını ve erbezi ile erbeziüstü arasındaki oluğu saptamak olanaksızdır. Sperma kordonunun kalınlaşmasına karşılık, sperma kanalı herhangi bir zarar görmemiştir. Erbezi torbası derisiyse hamurumsu bir biçim almıştır.

Enfeksiyon görülme/nesi (sidik berraktır, ateş yoktur) ve evrimin çok yavaş olması, hastalığın erbezi kanseriyle karıştırılmasına neden olabilir.

Tedavi

Erbezi ve sperma kordonunun durumları korunabilecek gibiyse, yalnızca bunları çevreleyen kabuk ortadan kaldırılır. Ama bu uygulama oldukça zordur. Erbezinde körelme varsa, sperma kordonu sağlam olan yerinden bağlanır ve hadımlaştırma ameliyatı yapılır.

Comments

No response to “Seröz Boşluk İçinde Kan Toplaması”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger