Ülserleşme

6 Ekim 2009 Salı

Dolaşım bozukluğu yüzünden bacaklar­da meydana gelen tipik varis ülserleri hemen hemen ağrısız oldukları için has­ta tarafından çoğu kez önemsenmezler. Bu nedenle ülserleşme olayının zama­nında teşhisi bulunduğu yere bağlı ol­maktadır.
Cinsel organlardaki ülserleşme daha önemli sayılır. Çünkü bu yaraların köke­ninde genellikle zührevi hastalıklar var­dır. Ancak bilgisizlik nedeniyle çoğu ki­şi bu duruma gereken önemi vermez. Kimi zaman da, mikrop öldürücü her­hangi bir merhem sürülür. Böylece ya­ranın görünüşü değişir ve iyileşme belir­tileri gösterir. Ancak gerçekte hastalığın gelişmesi durmaz. Bu yüzden, örneğin frengi çoğu zaman gelişimin ancak ikin­ci evresinde farkedilmektedir. Çünkü, ilk belirti olan frengi çıbanı ihmal edil­miştir. Bir frengi çıbanının, bir yumuşak çıbanın, kimi zaman da Nicolas ve Favre hastalığı ülserinin söz konusu olduğu her cinsel organ ülseri hemen bir uzma­na gösterilmelidir. Bunların ayrıntılı teş­hisi kimi zaman güç olmaktadır. Bu ne­denle konsültasyonu gerektiren ek mua­yeneler yapılır. Antibiyotiklerin ortaya çıkmasıyla, tedavi çok kolaylaşmıştır ve zamanında uygulanınca, çok iyi sonuç­lar vermektedir.
Sonuç olarak sert, ağrısız, kenarları belirgin bir çıban çıkarsa, bir frengi çı­banı söz konusu olabileceği için gere­ken özeni göstermek gerekir. Özellikle, çevredeki lenf düğümlerinde ağrısız bir şişkinlik varsa hemen bir uzmana baş­vurmak doğru olur. Aynı şekilde, ağız ve dil yaraları da zaman geçirilmeden tedavi edilmeli ve küçümsenmemeli­dir.
Kuşkusuz bir uçuk da söz konusu olabi­lir. Ayrıca, çürük bir dişin yolaçtığı bir ülserleşme olabileceği gibi frengi ya da verem kökenli bir ülserleşme ve hatta dil kanseri de olabilir. Kan hastalıkları ve ilâç zehirlenmeleri de çeşitli ivegen ülserli ağız yangılarına yolaçarlar. Kimi zaman da ülserleşme olmadan ağzı be­yaz bir zar kaplayabilir. Bu, bir manta­rın neden olduğu pamukçuk hastalığı­dır. Sigara tiryakilerinin ağzında lökoplazi adı verilen beyazımsı lekeler belirebilir. Bunlar zamanla dil kanserine dö­nüşebilir. Aşırı kansızlık veya vitamin­sizlik, şeker hastalığı, hatta kimi zaman da frengi, dilin anormal bir biçimde me­meciklerle kaplanmasına yolaçabilir.

Comments

No response to “Ülserleşme”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger