Cinselliğin Tanımı

6 Ekim 2009 Salı

Cinsellik, gençlerin kendi aralarındaki konuşma konularının, erkeklerde yüzde 50’sini, kızlarda ise bunun biraz daha azını oluşturur. Gerçekten, bu sorun her iki cinsten gençlerin kafasını oldukça kurcalamakta, düşündürmektedir. Gençlerin sayıları günden güne artan bir bölümüyse, yalnızca düşünmekle yetinmeyip, uygulamaya geçmekte, bu durum ana babaları umutsuzluğa yöneltmektedir: Bu yüzden, ana babalar, sorunu kendi aralarında tartışacak yerde, çocuklarına açarak onları kendi deneyimlerinden yararlandırmak ve öğüt vermelidirler. Ne var ki, cinsellikten sözedebilmek için, önce cinselliğin tanımını yapmak gerekir.

Cinsellik «her iki cinsi niteleyen anatomik ve fizyolojik verilerin tümü»dür. Ünlü Littre sözlüğünün bu tanımı bize yetersiz görünmektedir; çünkü cinsellik, yalnızca anatomik düzeyde kalmaz.

A. Hesnerd’a göre ise «cinsellik, üreme ile ilgili olgular bütünüdür.» Hesnerd, sözkonusu biyolojik olgulara, kişinin içinde olanların yanısıra dışında olup bitenleri de katar (sözgelimi sperma, beden dışına atıldıktan sonra, yumurtayı aşılar). Bunlara, üreme hazırlığı olan davranış ve hareketleri de eklemek gerekir.

Pek açık olmamakla birlikte, bu tanımlama biraz daha tamamdır. Kuşkusuz, şunu da belirtmek gerekir: Cinsellik yalnızca üreme işleviyle ilgili olgulan değil, bu işlevi daha da zevkli kılmak için yapılan davranış ve oyunları kapsar.

Açıkça görüldüğü gibi, cinselliğin tanımı, tanımı yapan yazarların mesleklerine göre farklı olmaktadır. Sözgelimi, bir biyoloji uzmanına göre cinsellik, her şeyden önce «cinslerin oluşma ve yapı farklarıyla ilgili organik belirtilerin çözümlemesini yapan «bilim»dir. Ve «bu belirtilerin ortaya çıkışını ve her cinse göre giderek karmaşıklaşmasını, ilgiyle incelemek gerekmektedir.»

Hekim için, cinselliğin önde gelen yönü «yumurtanın aşılanmasını sağlayan organların işlemesidir. Bununla birlikte, cinselliğin bütün organizmanın katıldığı bir işlev olduğu kolayca anlaşılacaktır».

Ruhbilimcilere göre, cinsellik, «alışılagelmiş cinsel davranışlardan, ayrıca bunlara bağlı nevroz ve cinsel sapıklıklardan oluşan, iyi bilmediğimiz olayların tümü»dür.

Sokaktaki adam içinse «şeyi»yle ilgili her şeydir ve tabudur.

Da Carpi’nin çizimine göre kadın cinsel organları (Venedik, 1535).

Belki de gerçeğe en yakın olan budur.

Bazı Kavramların Tanımı

«Cinsellik» sözcüğünü tanımladıktan sonra, konumuzla ilgili konuşmalarda sık sık geçen «içgüdü», «üreme organları», «erotik» gibi sözlerin de tanımını yapmak gerekir.

İçgüdü

Sözkonusu olan cinsel içgüdüyse, «içgüdü» kelimesinin dinamik bir anlam taşıdığı kuşku götürmez. Bu içgüdünün bir şeyleri «kıpırdattığı» kesindir. Cinsel ayrım yasasına göre, insanı çiftleşmek için karşı cinsi aramaya sevkeden bu içgüdüdür. Ancak, sinir sisteminin karmaşıklığı ve ketleme yaratıcı bazı koşulların varlığı nedeniyle, ahlak anlayışının ve toplumsal ilişkilerin ağırlığı altında, bu arayış biraz biçim değiştirir. Ve, her bireyde, bireyin kendine özgü bir doyuma yönelir. Böylece, önceleri çocukta net ve derli toplu olmayan cinsel gereksinim, cinsel organların gelişmesine paralel olarak «erotik bir isteğe», yani karşı cinse yönelik bir isteğe dönüşür.

Üreme organları

«Üreme organları» terimi, cinsel sistemde yalnızca üreme organlarının çalışmasına ilişkin olanları niteler ve anatominin iyice belirli bir alanını kapsar. Üremeyle ilgili bütün olayların cinsel oldukları söylenebilir; ancak, bunun tersi mutlaka doğru değildir. Sözgelimi, cinsel organları olgunlaşmadan önce de çocuğun cinselliği vardır.

Erotizm

Cinsel işlev, nesnel ve bilinçlidir. Bu bilinçli ve nesnel cinsel işleve bağlı olarak, öznel ya da düşsel zevk veren her şey «erotik»tir.

Comments

No response to “Cinselliğin Tanımı”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger