Pişik ve Derideki Mantar Bozunları

6 Ekim 2009 Salı

Kadınlarda bozunlar, değişik görünümlerle, özellikle dış üreme organına yerleşirler; kuru ya da yaş, sızıntılı bozunlardır. Genellikle süreğen, bazen ivegen ya da asivegen evrim gösterirler.

Küçük dudaklarda, bızırda, büyük dudaklarda, makatta ve kasık kıvrımlarında da bulunabilirler.

Erkekte, üreme organları çevresindeki kıllı bölge, erbezi torbası ve makat çevresi bölgesinde pişiklere raslanır.

Gerçek mantar pişikleri

2 görünüm ayırdedilir. Eritrazma deride rengi açık sarıdan, «sütlü kahve»ye kadar değişen bir lekedir; leke kesin sınırlıdır ve yeri genellikle butların iç yüzüdür. Bu bozun ağrısız, kasıntısızdır; yüzeyi düzgündür, kabarcık ya da kesecik yoktur.

Hebra egzaması

Oldukça farklı bir görünümü vardır; ama, bozunun yeri aynıdır. Rengi kırmızıdır, tipik biçimi, yüzeyinde bozulup, kuruyarak, yerinde kıvrımlı bir deri bırakan birçok kabarcık ya da kesecikle dolu bir kelebek kanadıdır.
adam-kadin
Mayalara bağlı pişikler

Bunlar en sık raslanan görünümlerdir. Neden olan asalak, çoğunlukla candida albicans’tır. Antibiyotiklerin günden güne daha yaygın biçimde kullanımının, belli bir mikrop örtüsünü yıkarak, bu mantarın çoğalmasını kolaylaştırdığı sanılmaktadır. Şeker hastası olan, gebe ya da doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda bunlara sık raslanır. Bozunun yeri, öteki pişiklerdekiyle aynı, ama görünümü farklıdır. Şarap tortusu renginde, ince bir deriyle kaplı, genellikle nemli, kasık kıvrımları düzeyinde sızıntılı bir lekedir; sarımsı beyaz renkte kabarık kesecikler bulunduğu görülür. Bazen boyutları çok büyüktür; bütün apışarasına ve butların iç yüzüne yayılır; çevresi «harita gibi» düzensizdir.

Kaşıntıya sık raslanır; genellikle sürekli değildir; hastaya kendi kendini «tırmalatan» ve genellikle, sık bulunan mikropların eklenebileceği (streptokok, stafilokok, proteus) önemli deri bozunlarına yolaçan nöbetler biçimindedir. Bu mikropr kapma, çoğunlukla kasık kıvrımları düzeyinde olur. O zaman ortaya çıkan bozunlar, hiç bir sınıflamaya olanak vermeyecek derecede çokbiçimlidir. Dolayısıyle, teşhis koyarken çok dikkatli olmak gerekir.

Comments

No response to “Pişik ve Derideki Mantar Bozunları”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger