Kordon Damarları Genişlemesi

6 Ekim 2009 Salı

Nedenler

Kordon damarları genişlemesi (varikosel), sperma kordonu toplardamarlarının varisimsi genişlemeleridir. Toplardamar dolaşımı üstünde, sperma kordonu, kasık kanalı düzeyinde ya da karın zarı arkası aralıktan böbrek yuvasına kadar olan uzaklıkta bir basıncın yolaçtığı engel sonucunda ortaya çıkar. Gerçekte, çoğunlukla birincil nedeni bilinmeyen bir olaydır ve toplardamar çeperlerinde bir gelişme kusuruyla ilgilidir.

Nedeni bilinmeyen kordon damarları genişlemesinin hemen her zaman sol tarafta gözlenmesi, sperma toplardamarının böbrek toplardamarına dik açı ile açılmasının sonucu olarak yorumlanmaktadır.

Teşhis

Kordon damarları genişlemesi, belli belirsiz kasık erbezi torbası ağalarıyla, yalm bir rahatsızlıkla ya da ağırlık duygusuyla açığa çıkar. Ayakta duran kişinin gözle muayenesinde, çeperinde bazen toplardamarın belirgin olduğu bir erbezi torbası düşüklüğü gözlenir.

Elle muayenede, birçok soluca|i ya da piliç barsağı duygusu veren, yumuşak, ve düzensiz bir şişliğin (toplardamar grupları) varlığı saptanarak, teşhis hemen konur. Bu şişlik, hasta yatar durumdayken kısmen küçülür.

Evrim

Genellikle muayene sırasında teşhis edilen ve hastayı çoğunlukla fazla rahatsız etmeyen kordon damarları genişlemesi, bir travma ya da bir çaba sonrasında toplardamar yırtıklarına yolaçabilir ve kordonda kan toplanmasına (hematosel) neden olabilir. Ayrıca, ağrılar hastanın toplumsal etkinliğini bazen engellerse de, çoğunlukla şiddetleri, ruhsal yansımalanyla hiç bir zaman oranlı değildir.

Özellikle geç açığa çıkan bir kordon damarları genişlemesinin anlamını (hele sağdaysa) bilmek önemlidir, çünkü, lenf düğümlerinde büyümeyle ya da kanser tomurcuklarının böbrek toplardamarını tıkamasıyla giden ilerleyici bir böbrek kanserini açığa çıkarabilir ya da kansere eşlik edebilir.

Kordon damarları genişlemesi, bir böbrek ya da böbreküstü urunu açığa çıkarabildiği için, özellikle sağ tarafta yerleştiğinde, üst boşaltım sisteminin röntgenle incelenmesi gereklidir.

Kordon damarları genişlemesi, sperma kordonu toplardamarlarının varisimsi genişlemeleridir. Toplardamar akımında üreme, boşaltım sistemi yolunun değişik noktalarında yeralabilen bir engel sonucunda ortaya çıkar.

Ayırıcı Teşhis

Kordon damarları genişlemesinin teşhisi, hiç bir güçlük çıkarmaz. Kıvamının çok özel olması, ışın geçiren bir sıvı toplanması, bir kasık fıtığı ya da bir kordon kisti olasılıklarını kolayca bir yana bırakmayı sağlar.

Bazı ender durumlarda, erbeziüstünün kuyruğunda yerleşmiş kısmi kordon damarları genişlemesi, erbeziüstü iltihabını taklit edebilir.

Tedavi

Süspansuvar kullanma, soğuk ve damar büzücü banyolar, hastalığın tedavisine çoğunlukla yeterlidir.

Bununla birlikte kordon damarları genişlemesinin hacminin büyük olması, yolaçtığı can sıkıcı, çirkin görünüşlü ve ağrılı biçim bozukluğundan ötürü cerrahi tedavi gerektirebilir. Çok gevşek olan erbezi torba derisinin kesilmesi ve deri altı kas dokusunun dikilmesi her zaman yeterli olmaz. Uyluk kavsinin üstünde ve karın zarı ardı alanda sperma toplardamarının bağlanması, en iyi sonuçları verir.

Comments

No response to “Kordon Damarları Genişlemesi”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger