Sperma Kordonunun Dönmesi

6 Ekim 2009 Salı

Sperma kordonunun dönmesi, acil bir cerrahi durumdur. Çoğunlukla çocuklarda, ergenlik dönemi yakınlarında gözlenir.

Bu dönmeyi izleyen saatlerde, ters yönde kendiliğinden açılma olmazsa, erbezi dokusu ölümü, daha sonra da erbezi körelmesi önlenemez.

Nedenler

Sperma kordonu dönmelerinin mekanizması henüz iyi aydınlatılamamıştır. Erbezinin göçündeki bozukluklar (tipi ne olursa olsun), sperma kordonunun dönmesini kolaylaştıran bir etken olabilirler.

Teşhis

Gerçek bir nöbet sözkonusudur. Ağrı apansız, şiddetlidir; ağrıdan önce hiç bir belirti”yoktur. Ağrı, önce kasıkta, ya da kalça çukurundadır; sonra erbezi torbasına iner. Bulantılar, hattâ kusmalar görülebilir. Sonra, birkaç saatte erbezi torbasının hacmi artar, ödemle şişer; pembe renklidir, elle muayene edilemez (çünkü son derece ağrılıdır).

Sidik berraktır, göden barsağmın parmakla muayenesinde bir şey bulunmaz; sidik deliği kuru, beden ısısı normaldir ya da 37,8-38°C dolaylarındadır. Hastanın geçmişinde bir sidik yolu iltihabı ya da bir enfeksiyon hastalığı bulunmaması, ateş olmaması, ağrının şiddeti, her türlü elle muayeneyi engelleyen torba ödemi, teşhisin konmasını sağlar.

Mutlaka ameliyat gereklidir; çünkü erbezinin canlılığı, girişimin erken yapılmasına bağlıdır.

Evrim

Tedavi edilmeyen dönmenin, çok ender olarak kendi kendine düzeldiği görülür. Genellikle 24-48 saat sonra ağrılarda ve iltihap belirtilerinde hafif bir yatışma belirir. Ancak, bu iyileşme görünüştedir, hastalık yavaş yavaş ilerler ve evrim birkaç haftada erbezinin ilerleyici köreimesiyle ya da bezin apseleşmesi ve doku ölümüyle ortadan kalkmasıyla sonlanır.
Sperm2
Ayırıcı Teşhis

x eşhis yanlışlarına çok sik raslanır.

Hemen her zaman yanlış olarak erbeziüstü iltihabı teşhisi konur ve antibiyotik tedavisi önerilir.

İvegen cinsel organlar veremi ve dönmesiz erbezi enfarktüsü, sperma kordonunun dönmesiyle karıştırılabilecek iki hastalıktır; bunlardan birincisinin ateş ve geçmişteki rahatsızlıklar gibi özel bir klinik görünümü vardır.

En küçük kuşkuda acil cerrahi girişim gereklidir. Dönmesiz bir erbezi enfarktüsünü ameliyat etmek, erbezi dokusunun ölüıriünü göze almaktan daha iyidir. Sapsız Morgagni cisimciğinin dönmesi de sperma kordonunun dönmesiyle karıştırılabilir. Bu durumda iltihap belirtileri daha gizli, ağrıların yeri de daha belirgindir; ama erbezinin üstünde erbeziüstünün başını ilgilendiren yuvarlak ve ağrılı bir kütle algılanması, hastalığın teşhisini sağlar.

Tedavi

Erbezinin yitirilmesini ancak, genel uyuşturun, altında acil cerrahi girişim önleyebilir. Erken ameliyat edildiğinde,. erbezi yalnızca ödemlidir ve bol miktarda kanla doludur; dönmenin açılmasıyla, erbezi yavaş yavaş normal rengini alır. Bundan sonra erbezinin tesbiti gerekir.

Bazen erbezi siyahımsı renklidir ve belirgin biçimde doku ölümüne uğramıştır; bu görünüm, dönmenin açılmasından sonra, iğneyle prokain verilmesine ve sıcak serum uygulamasına karşın değişmez. O zaman, erbezinin çıkarılmasına ve yerine bir protez konmasına karar verilir.

Erbezi çıkarıldığı zaman, ağrılı nöbetler (gelip geçici de olsalar) karşı tarafta da sperma kordonu dönmesi olasılığını düşündürüyorsa, karşı taraftaki erbezinin tesbiti gerekir.

Comments

No response to “Sperma Kordonunun Dönmesi”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger