Kendi Kendine Meme Muayenesi

6 Ekim 2009 Salı

Erken tanı ve tedavisi yapılmış meme kanserinde tamamen iyileşme oranı % 90′dan fazladır. Erken tanı için uygulanması gereken yöntemler birisi de kendi kendine muayenedir.

Ayna karşısında

Önce dik durup kollarınızı yana sarkıtın, memenizde herhangi bir düzensizlik, derinin içe çekilmesi, meme başının bir tarafa veya içe çekintisi, renk değişikliği olup olmadığına bakın. Aynı işlemleri elleri iki yandan kalçanıza bastırmak suretiyle göğüs kaslarınızı kasarak ve kollarınızı yukarı kaldırarak yapın.

Duş yaparken

Sağ memenizi muayene etmek için sağ elinizi başınızın arkasına getirin, sol elinizle meme başından başlayarak dairesel hareketlerle parmaklarınızı hafif hafif oynatarak tüm memenizi muayene edin. Muayene esnasında ince parmak hareketleriyle meme dokunuzu iyice hissedin ve meme dokunuzdan farklı dokuları algılamaya çalışın. Aynı işlemleri sol memeniz için tekrarlayın.

Yatarak

Sağ memenizi muayene etmek için sağ kolunuzu başınızın altına koyun ve duş yaparken yaptığımız muayeneyi tekrarlayın. Aynı işlemi sol memenize uygulayın.

Bu işlemleri her ay âdetinizin bitiminden itibaren 5-7 gün sonra yapın ve meme yapınızı iyice tanıyın. Böylece memenizde oluşabilecek farklılıkları kolayca algılayabilirsiniz. Böyle bir farklılık bulduğunuzda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

Comments

No response to “Kendi Kendine Meme Muayenesi”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger