Cinselliğin Evreleri Kaça Ayrılır

6 Ekim 2009 Salı

Cinselliğin 3 değişik evresi sırasında, biyocin sellikten cinsellik psikolojisine geçiş de gerçekleşir.

Çocukta cinsellik

Belli belirsiz bir fiziksel çekim yaratan cinsel ilginin biyolojik temeli, üreme gereksinimine dayalı değildir: Küçük erkek çocukta erbezi hormon salgısı ve boşalma (sperma atımı) yoktur, ama gene de bir «cinsel duyu» vardır.

Yetişkinde cinsellik

Cinsel isteğin doyurulması ile çiftleşmeyi olanaklı kılacak toplumsal koşullar arasında bağlantı kurmayı (sözgelimi evlilik) sağlar.

Gerçekleşme

Cinsel sevgi belirtileri, duygulara bağlı olarak pek çok çeşitlilik gösterirler. Bunlar ancak, kişiyi ruhsal açıdan incelemekle kavranabilir.

Sonuç

Çağımızda çok kullanılmakta olan «cinsellik» terimi, son derece karmaşık ve anlaşılması güç bir anlam kazanmıştır. Belki söyle bir tanım da önerilebilir; «Başka bir kişiyle birleşmek isteyen kişinin, mutlaka üreme amacıyla da olmayabilir duyduğu ve duyurduğu dinamik (psikolojik ya da organik) olayların tümü». Böyle bir tanımlama son derece geniş ufuklar açar ve çağımız insanının cinsel etkinliğinin, eskiden olduğu gibi yalnızca üreme ya da cinsel doyumdan kaynaklanmadığını anlamamızı sağlar. İnsanın cinsel etkinliği, günümüzde çok daha fazla çeşitlilik kazanmıştır; ama bunun yanısıra, fizyolojik erotizm deneyinden karşılıklı olarak geçme olanağını da sağlar. Böylece çiftlerin çoğuna, en iyi ve en sürekli cinsel doyum sağlayan bir ilişkinin yolu da açılmış olmaktadır.

Comments

No response to “Cinselliğin Evreleri Kaça Ayrılır”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger