Erkeklerin Kullandığı Gebelik Önleyiciler

6 Ekim 2009 Salı

Eski bir Fransız atasözü «prezervatif, frengiye karşı örümcek ağı, zevke karşı kalkandır» der. Erkeklerin kullandıkları prezervatifler, XVI. yüzyılda ortaya çıkmıştır. O çağlarda, özellikle cinsel hastalıklardan korunma sözkonusuydu. Prezervatiflerin bu amaçla kullanılmaları son derece etkilidir; ama çiftler prezervatiflerden özellikle gebelikten korunma aracı olarak yararlanmaktadırlar. Halk arasında «kaput» diye de adlandırılan prezervatifler, lateksin bulunmasından önce koyun körbarsağmdan yapılırdı.

Günümüzde kullanılan prezervatifler, çok ince, ama çok dirençli olan lateks maddesinden yapılırlar ve piyasaya sürülmeden önce, dayanıklılık testlerinden geçirilirler.

Piyasaya sunuluş

Prezervatifler, tıpta kullanılan parmak eldivenleri gibi sarılı olarak, sımsıkı kapatılmış poşetler içinde satılır. Sanlı olan bu prezervatif açıldığında yaklaşık 20 sm uzunluğunda ve 3 sm genişliğinde bir silindir biçimini alır. Açıldıktan sonra, ucunun kamışbaşı üstünde fazla gerilmemesine özen gösterilerek (böylece, spermanın toplanabileceği boş bir alan bırakılmış olur), sertleşme halindeki kamışın üstüne geçirilir. Yağlanırsa kullanılışı daha kolaylaşır: Kamış yalnızca ıslatılabilir ya da yağlı bir maddeyle ovalanabilir. Prezervatif takıldıktan sonra, dölyolu içine girişini kolaylaştırmak için, ucu ıslatılarak hafifçe sabunlanabilir.

Günümüzde, erkekler için hazırlanmış prezervatiflerin bazı modelleri, önceden slikonla yağlanmış olarak satılır; bu sözde kusursuzlaştırma işlemi, yalın bir sabunlamanın yerini tutmaktan uzaktır. Batı’da yaklaşık 50 000 000 kişinin yaşadığı ülkelerde, her yıl erkekler için satılan prezervatif sayısının 40 000 000 dolayında olduğu sanılmaktadır. Yaklaşık yüzde 5 olarak hesaplanan bazı başarısızlıklara karşın, bu yöntem son derece etkilidir.
cift260507_ic
Başarısızlık nedenleri

Dölyolu içinde kamışın sertleşmeyi yitirmesi (gevşeklik), prezervatifin tabanından spermanın dölyolu içine geriye akışına yolaçabilir; bu yüzden, boşalmadan sonra, kamışın oldukça hızla dölyolundan geri çekilmesi önemlidir.

Ayrıca perzervatifte yırtılmalar da olabilir; ama bu olasılık,yeni kullanılan lateksten prezervatiflerde oldukça azdır.

Sakınca ve üstünlükleri

Kauçuk alerjilerine çok ender raslanır. Bu yüzden,erkeğin fiziksel açıdan prezervatife katlanması aşağı yukarı tamdır. Buna karşılık, ruhsal açıdan prezervatife katlanamama durumlarına oldukça sık raslanır. Erkeklerin kullandığı prezervatif, hâlâ bir utanç aracı olarak görülmektedir. Bazıları bunu, kanlarıyla hiç kullanmazken, bazıları da eczaneden istemeye utanmaktadırlar.

Gençliklerinde sık sık genelevlere gitmiş 40 yaşın üstündeki erkekler, rahatlıkla prezervatif kullanmaktadırlar. Buna karşılık gençler, çoğunlukla, prezervatif kullanmaya yanaşmamakta, neden olarak da, hiç kullanmadıklarını ve gidip satın almaya ya da kendisiyle alay etmesinden korktukları bir eşin yanında ilk kez kullanmaya cesaret edemediklerini ileri sürmektedirler.

Diyaframın yerleştirilmesinin 3 evresi. — A. Dölyoluna sokulmadan önceki durumu. — B. içeri sokma. — C. Kesin yerleştirme.

Prezervatiflerin, kadınlar doğumdan hemen sonra diyafram ve spiral kullanamayacakları için, haplar da genellikle doğum sonrası ilk âdetlerden başlanarak verilebildiği için, özellikle doğumdan sonra kullanılması öğütlenir. Sağladığı güvenin çok yüksek olması (yüzde 90 dolayında), prezervatiflerin güvenilir doğum kontrol yöntemleri arasında sayılmasını sağlar.

Comments

No response to “Erkeklerin Kullandığı Gebelik Önleyiciler”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger