Çocukluk Yaşlarında Hadım Edilmenin Sebepleri ve Sakıncaları

6 Ekim 2009 Salı

ÇOCUKLUK YAŞLARINDA HADIM EDİLME SONUCU ORTAYA ÇIKAN HAREMAĞASI TİPÎ.
Osmanlı sarayında da harem bölümünün işlerini gören erkekler genellikle zenci olur ve hadım edilirlerdi.
Testis urlarında olduğu gibi zorunlu bir ameliyat so­nucu ya da savaşlarda yaralanarak testislerini kaybeden­lerde, bu organların yokluğunda ortaya çıkan belirtiler iyi bir şekilde incelenmiştir. Bu gibi insan ya da hayvan­larda spermatozoidlerin yapılması tam olarak durduğu ve kısırlık görüldüğü gibi, hormon yokluğundan ileri gelen bazı özel belirtiler de kendini gösterir. Bu belirtiler ola­yın bulûğ çağından önce ya da yetişkinlerde meydana gel­mesine göre iki şekilde ortaya çıkar. Örneğin testisleri çı­karılan yavru hayvanlarda penis ve seminal keseler geli­şemez. Gene bu hayvanlarda kemikler de zamanında ka­panamamakta ve yer yer yağ toplanmaları görülmektedir. Kasların gelişmesi ve gücü de tam olmayan hayvanlar, ruhsal yönden dişilere benzemekte, cinsel istekleri sönük kalmaktadır.
Genç yaşlarda çeşitli nedenlerle testisleri çıkarılan ya da tahrip edilen insanlarda bazı gözlemler yapılmıştır. Belirli bir orandan sonra da kemiklerin uzaması devam etmekte, boy uzamaktadır. Gene çocuklarda yapıldığın­da göğüs dar kalır, deri soluktur. Gözlerde ve yüzde do­nuk bir anlam vardır. Sakal, bıyık çıkmaz, kalçalarda yağ­lanma olur, kas gücü ve enerji yeteneği ileri derecede aza­lır. Sesi de ince kalan bu gibi insanlara haremağası tipi denmekte ve bunlarda cinsel istek sönük olmaktadır. İş­te bu yüzden eski saraylara zararsız harem dairesi bek­çileri yetiştirmek üzere genç erkekleri hadım ederlerdi.
Gelişmiş insanlarda kısırlaştırma, genellikle testis ve­remi ya da testis kanseri gibi bir hastalık olduğunda ya­pılır. Bunun yanı sıra, eski zamanlarda çevresine cinsel yönden zarar veren, birtakım cinsel sapıklıklarda bulunan ya da suçlar işleyen akıl hastalarında da böyle kısırlaş-tırıcı ameliyatlara gidilirdi. Böyle bir ameliyatın sonucun­da o zamana kadar normal olan cinsel fonksiyonlar bozu­lur. Dış üreme organlarında bir gerileme, kas gücünde a-zalma başlar, cinsel istek söner. Böyle erkeklerde çalışma zevki de kalmaz. Vücudun belirli yerlerindeki erkeklere özgü kıllar seyrekleşir ve anormalbir yağlanma görülür.

Yağ toplanması özellikle göğüste ve kalçalarda belirlidir. Yani daha çok kadınlaşmaya doğru bir eğilim vardır. Ço­cuk yapma yeteneğinde tam bir kayıp, tam bir kısırlık hali ortaya çıkar.
Bu gibi insanlarda yapılan sürekli erkeklik hormonu şırıngaları, meydana gelmiş olan bozuklukları bir derece­ye kadar azaltmaktadır. Böyle erkeklere yeni testis aşıla­ma yoluna da gidilmiştir. Ama, bu şekilde bir ameliyat iyi sonuç vermez, çünkü nakledilen yabancı testis kısa za­manda bozularak fonksiyonunu kaybeder, bir başka de­yimle dejenere olur. Çocuk yapma yeteneği ise hiçbir za­man geri dönemez.
Bazı çocuklarda testislerin bir ur şeklinde iri ol­duğu görülür. Böyle durumlarda dış üreme organları d
Vücudun her yanı ve özellikle beyin hücreleri, testis hormonu aracılığıyla cinsel yönden uyarılır. Kurbağada­ki basit cinsel refleksten insandaki zekâ belirtilerine ka­dar bir çok olay bu uyarılmanın etkisi altındadır. İlkba­harda erkek kurbağınm göğüs derisine parmakla doku­nulduğunda hayvan hemen bu parmağı ön ayaklarıyla ku­caklar. Yılın öteki mevsimlerinde bu refleks görülmemek­te ve testisleri çıkartılan kurbağada da artık bu gösteriye rastlanmamaktadır.
Cinsel bezleri hayvandan hayvana nakletmek müm­kün olmuştur. Örneğin yumurtalığı çıkarılan bir tavuğa bir horozun testisi aşılanabildiği gibi, testisi çıkarılan bir horoza da tavuk yumurtası aşılanabilir. O zaman, hayvan­da bir cinsiyet değişikliği ortaya çıkar. Bundan da hay­vanın bünyesine ve dış görünüşüne cinse özgü karakter­leri veren organların cinsel bezler olduğu anlaşılır.

Bazı akıl hastalarının da kısırlaştırıldığını yukarı­da söylemiştik. Burada hormonal çalışmayı sekteye uğrat­madan spermatozoid yapımını durdurmak ve çocuk yap­ma yeteneğini ortadan kaldırmak söz konusudur. Bunun için ya testisleri röntgen ışınlarına tutmak, ya da sperma yollarını bağlayarak cinsel hücrelerin dışarı verilmesini önlemek gerekir. Zamanla spermatozoidleri meydana ge­tiren hücreler kaybolur ama, hormon çıkaran bölüm fonk­siyonunu sürdürür. Hatta kısa bir zaman içinde daha çok miktarda hormon kana verilmiş olur. Bu usul örneğin Al­manya’da dejenere doğumları önlemek amacıyla akıl has­talarında zorunlu olarak uygulanmıştır.
Bütün canlılık ve gençlik heyecanlarını yaratan hor­mon faaliyetinin ileri yaşlarda tazelenmesi için, genç maymunlardan insanlara testis nakli düşünülmüş ve bu konuda bazı denemelere girişilmiştir. Ama, Voronoff aştsı adı altında uygulanan bu çeşit testis değiştirmeleri iyi sonuçlar vermemiştir. 6 ay kadar süren ve biraz aşının yaptığı psikolojik etki, biraz da yeni testis hormonlarının etkisi yüzünden geçici olarak ortaya çıkan bir iyilik ve canlılık görülmüş ama, sonra eski durum geri dönmüştür.
îşte gerek testis kanalı bağlandığı zaman görülen gençleşme belirtileri, gerekse Voronoff tarafından may­mun testisinin insana aşılanabilmesi olayı, bu organda bir hormon bulunduğunda şüphe bırakmamıştır. Son za­manlarda testis hormonu sentetik olarak da elde edilme­ye başlandı.
Sonuç olarak testis hormonunun başlıca görevlerini şöyle özetleyebiliriz :
1 — İkincil seks karakterlerinin gelişmesini sağla­mak.
2 — Beyni cinsel yönden uyararak erkeğe özgü be­lirtilerin şekillenmesine yardım etmek.
3 — Kemiklerin normal büyümesini sağlamak.
4 —- Metabolizmayı uyarmak.
Testislerin ya doğuştan çok küçük oluşları ya da bir tanesinin torbalara kadar inememiş olması nedeniyle ba­zı yetersizlik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu gibi insanlar­da da gene haremağası şeklinde bir gelişme, üreme organ­larının ve ikincil seks karakterlerinin geri kalması, bel gevşekliği, bazan şişmanlama ve yağlanma görülür. Bu gibi hastaların hormon tedavilerinden yararlanması müm­kündür.
Bir de tersine, test’islerin aşırı çalışması söz konusu­dur. Örneğin bazı testis urlarında ya da deneysel olarak sürekli hormon şırıngalarında çabuk gelişme ve cinsel ol­gunlaşma görülmektedir. Genç yaşlarda sakal, bıyık çık­ması, cinsel organlarda büyüme, sesin kalınlaşması ve ruhsal yönden erkenden erkekleşme gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu konuya ilerde gene değinilecektir.

Comments

No response to “Çocukluk Yaşlarında Hadım Edilmenin Sebepleri ve Sakıncaları”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger