Dönemsel Cinsel Perhiz Yöntemleri

6 Ekim 2009 Salı

İlkeler

Doktor Rozenbaum’un yazdığı gibi, «raslantısal bir olasılıklar hesabına dayanan bu yöntemler, gelecek üstüne girişilen ve çoğunlukla yitirilen birer bahistir.» Bununla birlikte, bir ay süresince kadının gebe kalabileceği ancak birkaç gün olduğundan, sözkonusu perhiz yöntemlerinin gene de doğru bir dayanağı vardır. Gerçekten, her ay ancak 1 yumurta hazırlanır ve 2 yumurtanın hazırlandığı çok ender durumlarda da, genellikle her iki yumurta birlikte oluşur. Üstelik, yumurta, ancak çıkmasından sonraki 15-20 saat içinde döllenebilir. Ayrıca, kadının dölyatağı borularına doğru çıkan spermatozoyitler, dölleyici güçlerini ancak 3-4 gün kadar koruyabilirler (bu sayı bütünüyle kuramsaldır; çünkü spermatozoyitlerin yaşam süresi daha uzun olabilir ve bazen 7-8 günü bulabilir).

O halde yapılacak iş, her ay âdetin ilk gününden başlanarak çevrimin günlerini sayma yoluyla yumurtlama tarihini belirleyebilmektir. Bu belirleme son derece önemlidir.

Yöntemler

Çok iyi bilinen ve yumurtlamanın oluştuğu günün belirlenmesinde kullanılan 2 yöntem vardır.

Ogino yöntemi

Bir Japon cerrahı olan Ogino, 1924 yılında, yumurtlamanın âdet kanamalarından önceki 12. ve 16. günler arasında olduğunu ortaya koydu. Bu, çağın çok önemli bir buluşudur; çünkü o zamana kadar, yumurtlamanın zaman açısından düzensizlik gösteren bir olay olduğu kabul edilmekteydi. Ogino, önce kadının son 12 aylık âdet çevrimlerinin uzunluğunu inceleyip, en kısa çevrimin gün sayısından 18′i çıkararak döllenebilirliğin ilk gününü, sonra da en uzun çevrimin gün sayısından ll’i çıkararak döllenebilirliğin son gününü buldu. O halde, bir önceki yıl içindeki âdet çevrimlerinin süresi 27-32 gün arasında değişen bir kadında, döllenebilirliğin 1. günü 27 eksi 18′e, yani çevrimin 9. gününe, döllenebilirliğin son günü de 32 eksik, yani çevrimin 21. gününe uyar. Demek ki, kuramsal olarak bu kadın, çevrimin 9. gününe kadar, daha sonra da 21. günden başlayarak normal ilişkilerde bulunabilir.
cinsel-perhiz
Knaus yöntemi

Bu yöntem de, öncekiyle aynı ilkeye dayanır, ama biraz daha geniştir. Son âdet çevrimi 27-32 gün arasında değişen bir kadın için, döllenebilirlik dönemi, bu yönteme göre çevrimin 10. ve 19. günleri arasında yeralır.

Viyana’lı bir kadın hastalıkları uzmanı olan Knaus, tehlikeli dönem süresince kadının hiç ilişkide bulunmamasının gerekliliği üstünde durmuştur; çünkü, yöntemine güvenmekle birlikte, ilişkide erkeğin geri çekilmesinin etkililiğine hiç inanmıyordu.

Bu yöntemlerin eleştirisi

Günümüzde, âdet çevrimi süresince, kısır gün bulunmadığını kadınların çoğu bilmektedir. 28 günlük bir çevrimde gebe kalmaya en uygun dönem 8. günden yaklaşık 19. güne kadar sürdüğünden, kuşkusuz, en verimli günler hesaplanabilir. Ama, çevrimin her anında, hattâ âdetler sırasında yumurtlama ve döllenme olasılığı bulunduğundan, kısır günleri belirlemek olanaksızdır. Düzensiz bir âdet çevrimi, tatile çıkma ya da günlük yaşama koşullarında herhangi bir değişiklik, ruhsal ya da bedensel rahatsızlıklar, yumurtlama tarihinin öne ya da geriye kaymasına neden olabilir ve döllenme, öngörülen zamanın bütünüyle dışında gerçekleşir. Kısır günlerin varlığına güvenen kadınlar,. mutlaka günün birinde gebe kalacaklardır.. Profesör Tietze, 8. ve 19. günler dahil bu tehlikeli dönemde her tür cinsel ilişkiden kaçınacak bir kadının, doğurganlık çağı boyunca 5 kez gebe kalabileceğini hesaplamıştır. Önceden planlanmamış bir gebelikten fazla rahatsız olmayacak bir çift, verimli günlere göre ilişkilerini rahatça ayarlayabilirler; ama çocuğu olmaması gereken bir kadın, hiç bir zaman bu yönteme başvurmamalıdır.

Comments

No response to “Dönemsel Cinsel Perhiz Yöntemleri”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger