Hipospadias

6 Ekim 2009 Salı

Ön sidik yolunda doğuştan bir oluşum bozukluğudur; sidik yolunun anormal olarak kamışın alt yüzüne ya da apışarasına açılması ile özellenir.

Embriyonun arka kutup çeperindeki bir kalınlaşma, cinsellik çıkıntısı kamışı oluşturur. Kamış büyürken, alt yüzünde «sidik yolu zarı» denen damarsız, ince bir yaprak oluşturur. Bu zar ortadan kalkarken bir oluk bırakır ve bu oluğun dudakları birbirleriyle kaynaşarak kapanır; böylece sidik yolunun kamış parçası oluşur. Bu kaynaşma olayı arkadan öne doğru ilerler; arkada birincil cinsellik oluğunun her iki yanında, kendini sınırlayan kıvrımlar üstünde başlar. Bu kıvrımlar erbezi torbası derisini oluşturacaklardır; tabanın ortasındaki çizgi, ilkel 2 yarım torbanın birleşmesini yansıtır.

Bu kaynaşma olayı, apışarası ve kamışbaşı arasındaki herhangi bir noktada duraklayabilir. Böylece sidik yolu ağzının bulunduğu yere göre kamışbaşı hipospadiası, kamış hipospadiası, apışarası hipospadiası ya da apışarası, erbezi torbası hipospadiası gibi değişik çeşitleri tanımlanır.

Kamışbaşı hipospadiası

Oluşum bozukluğunun en hafif derecesidir: Sidik deliği kamışbaşının alt yüzüne ya da tabanına açılır; kamışbaşı da genellikle anormaldir, alt yüzünde oluk biçiminde yassılmıştır. Gelişmede geç bir duraklama sözkonusu olduğu için, oluşum bozukluğu yalnızca sidik yolundadır. Kamış ve erbezi torbası normaldirler. Ama sünnet derisi tam değildir ve alt yüzü yoktur; yalnızca bu özel görünüm, birlikte bulunan hipospadiastan kuşkulanmaya yeterlidir. Aşağı yukarı hiç işlevsel bozukluk yoktur. Bununla birlikte çocuk güçlükle işer ve erişkinse cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklara yakalanma tehlikesi artar; bu hastaların dölleme şansları azdır; çünkü sperma, dölyatağı dış deliğine doğru değil, dölyolunun arka çıkmazına atılır.

Kamış hipospadiası

Gelişmedeki oluşum bozukluğu daha erken ortaya çıkmıştır; temel olgu, dirseklenen ve bazen kendi ekseni üstünde aşağıya doğru kıvrılan kamışın alt yüzünün eksik oluşmasıdır. Sidik yolunun kapatılması girişimlerinden önce, kamışın kıvrıklığı düzeltilmelidir. Kamışbaşının ekseni, kamışın ekseni ile 90°’yi bulabilen, hattâ dar olabilen bir açı yapar. İşeme sırasında sidik saçılır, kişi ıslanır; cinsel birleşme tam değildir, hattâ olanaksızdır.

Sünnet derisi ve kamışbaşı, aşağı yukarı kamışbaşı hipospadiasındaki görünümdedir: Yassı ve oluk biçiminde kamışbaşı; önlük biçiminde sünnet derisi.

Hipospadiasın arka biçimleri

Erbezi torbası hipospadiasına (sidik deliğinin er bezi torbası kılıflarının kökünde olması) ve apış arası erbezi torbası hipospadiasına (sidik deliğinin kendileri de ayrılmış olan yarık erbezi torbası kılıflannm arkasında olması) ayrılırlar.

Kamışın alt yüzündeki gelişme eksikliği çok belirgindir: Kamış erbezi torbası içine gömülü olabilir. Cinsel birleşme olanaksızdır ve kişi işemek için çömelmek zorundadır. Bu biçimlerde, sidik yolunun yeniden oluşturulmasından önce kuşkusuz, kamışın gömülü olduğu yerden, serbestleştirilmesi ve lifsel bağın kesilmesi gerekir. Bu hipospadiasların estetik sonuçları, işeme işlevi üstüne, cinsel işlev üstüne ve kişinin ruhsal durumu üstüne yansımaları, ergenlikten önce cerrahi aracılığıyla onarılmalarını zorunlu kılmaktadır.

Kamışbaşı hipospadiası

Kadın dış üreme organı biçiminde hipospadias

Doğuştan oluşum bozukluğunun en ileri bicimidir. Gelişmenin duraklaması, dış üreme organlarının henüz güdük olduğu, cins ayrımının belirlenmediği sırada olur. Kamış çok küçüktür, erbezi torbası orta çizgisinin üst bölümünde gömülüdür; her 2 yarım torba, parlak kırmızı renkli derin bir olukla birbirinden ayrılmıştır; bu oluğun dibine sidik yolu açılır ve birbirinden ayrı bu yarım torbalar, bölgeye dişi görünümü verirler. Ayrıca bu çocuklarda, çoğunlukla erbezleri 2 yanlı olarak torbaya inmemiş ve karın içinde kalmışlardır.

Bu hastaların tedavileri, organın görünümünden ötürü büyük sorunlar yaratır; çünkü sözkonusu çocuklar, çevreleri tarafından hemen her zaman kız sanılırlar.

Dolayısıyle, her türlü onarıcı girişimde yalnızca yapı ve tam cinsellik bilançosu değil, aynı zamanda kişinin davranışı, ruhsal durumu ve derin istekleri gözönünde tutulmalıdır. Bu yüzden, önceki biçimlerin tersine, tedavi kararı ergenlikten sonra tartışılacaktır.

Tedavi

Hipospadiasın tedavisi yalnızca cerrahidir. Ancak, önerilen tekniklerin çok sayıda olması, cinselliğin, sidik sisteminin ve dış görünüşün üçünün birden onarılmasının güçlüğüne tanıklık eder. Kamışın serbestleştirilmesi, gerekli uzunluğunun kazandırılması, bükülmenin ve dönmenin ortadan kaldırılması, elden geldiğince uca yakın bir sidik deliği oluşturmak, başlıca amaçlardır.

Sidik yolunun yukarda yatağının değiştirilmesi, yeni sidik yolunun dinlenmesini sağlar ve çoğunlukla gerçekleştirilmesi gerekir.

Yalnızca, sidik yolu ağzının kamışbaşı altına açıldığı (kamışbaşı hipospadiası) hafif biçimler hiç bir tedavi gerektirmez; olsa olsa, çirkin görünümlü sünnet derisinin kesilmesi ya da sidik akımını serbestleştirmek için nokta biçiminde bir sidik deliği genişletilmesi gerekebilir.

Öteki biçimlerde onarıcı bir girişim zorunludur.

Girişim hangi yaşta yapılmalıdır? Anne, baba tarafından çoğunlukla sorulan bu soruya kesin bir yanıt verilemez. Genel olarak, dış üreme organlar yeterince geliştikleri ve bolca bir doku oluştuğu zaman, yani yaklaşık 6-8 yaşlarında girişim yapılması gerektiği söylenebilir.

Sidik yolunun yeniden oluşturulması girişimleri, kamışın düzeltilmesinden ancak 6 ay sonra gerçekleştirilebilir. Bu doğuştan oluşum bozukluğunun biçimine de büyük ölçüde bağlı olan ameliyat yönteminin seçimi, cerrahın kişisel deneyimine göre değişir.

Comments

No response to “Hipospadias”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger