Epispadias

6 Ekim 2009 Salı

Epispadias, hipospadiasın karşıtı olan bir doğuştan oluşum bozukluğudur: Sidik yolunun kamışın üst yüzüne açılması.

Ciddi ama çok ender raslanan bir oluşum bozukluğudur (300 hipospadiaslıya karşılık 2 epispâdiaslı görülür).

Olay aslında, sidik yolunun ve kamışın üst çeperinin eksik oluşmasıdır; böylece kamış, üst yüzünde yalnızca kamışbaşından oluşmuştur. Oluşum mekanizması hipospadiasınkinin aynıdır. Ancak burada olaylar, ilkel cinsellik kabarcığının altında değil üstünde gelişir. Bu olaylar, karın ön çeperinin göbek altındaki bölümünün normal olarak mezodermle örtülmesinde bir gecikme ya da bir bozukluk sonucunda ortaya çıkarlar. Bu olayın en ileri evresi, karın, sidik torbası tam yangıyla sonuçlanır.

Oluşum bozukluğu ilkel cinsellik kabarcığı bölgesinde sınırlı kalırsa, yalnızca epispadias ortaya çıkar. En yalın epispadias ile tedavisi çok güç olan karın sidik torbası tam yarığı arasında bütün ara biçimlere raslanabilir.

Normal yerinde olmayan sidik deliğine göre kamışbaşı epispadiası, kamış epispadiası ve kamış, çatı epispadiası ayırdedilir.

Kamışbaşı epispadiası

3 epispadias biçimi arasında en ender raslananıdır; sidik deliği kamışbaşının üstüne ve arkasına açılır. Kamışbaşının üst yarısı yarıktır ve altında kalın ve çirkin görünümlü bir sünnet derisi sarkar. Sidik kaçırma yoktur.

Kamış epispadiası

Kamış epispadiasında, sidik deliği kamışın üst yüzüne açılır ve kamışın aşağı yukarı bütün uzunluğu boyunca yarıktır. Sidik yolu oluğu gizlidir; 2 kavernöz cisim arasında derince gömülmüştür. Ayrıca kamışın yönü değişmiş ve karna dayanmıştır; yani yukarı doğru kıvrılmıştır, indirilmesi zordur. S\dik deliğinin açılısının sidik torbası boynunu ilgilendirip ilgilendirmediğine göre, sidik kaçırma var ya da yoktur. Genel olarak kamışbaşı ve kamış epispadiası olan kişiler işerken üstlerini ıslatırlar. Kamışları sertleşir, ancak kamıştaki gelişme kusuru ve dönme, cinsel ilişkiyi zorlaştırır.

Epispadias. — 1. Sidik torbası. — 2. Sidik torbası boynunun oluşum bozukluğuna katılması (tam sidik kaçırma) ya da katılmaması (gerçek epispadias). — 3. Bir kitap gibi açık olan sidik yolu çatısı. Doğuştan oluşum bozukluğu olan epispadias, hipospadiasın karşıtıdır ve sidik yolunun kamışın üst yüzüne açılmasıyla oluşur.

Kamış, çatı epispadiası

Kamış, çatı epispadiası yalnızca bütün kamışta değil, aynı zamanda karın ön çeperinin bitişik alt bölümünde de az ya da çok süren bir birleşme bozukluğuyla yansır. Kişi, büzücü kas yokluğu nedeniyle sürekli olarak, hattâ yatar durumda bile sidiğini kaçırır ve bu nedenle, erbezi torbası derisinde ve kalçalarda sidikle ıslak kalmaya bağlı bozunlar ortaya çıkar. Gözle muayenede kamış yok gibidir; kamışbaşı da tam anlamıyla çatıönü yağ dokusu içine gömülmüştür. Kamışın üst yüzünü görebilmek

için, sünnet derisini tutmak ve kamışbaşı ile birlikte aşağıya çekmek gerekir. Kamış, üstünde uzunlamasına izler bulunan kırmızı bir mukozayla kaplı bir oluk biçimindedir. Sidik yolunun tabanına uyar. Bu oluk, arkada sidik torbası boynu içinde yiter (yarık sidik torbası); ayrıca, karın basıncını artıran bir ıkınma sonucunda, sidik torbası mukozası bu huniden fıtıklaşabilir. Çatı kaynağı da oluşum bozukluğuna katılır ve bu bozukluk, leğen filmlerinde ortaya çıkarılır: Birbirlerinden uzaklaşmış olan her 2 çatı kemiği, lifsel bağdokusu oluşumuna uyan aydınlık bir alanla ayrılmışlardır.

Tedavi

Tam epispadias biçimlerinde cinsel ilişki olamayacağı açıktır.

Bu gibi bir oluşum bozukluğunun ruhsal ve sosyal yansıması, cerrahi tedavi gerektirir. Tedavi 3 amaca yöneliktir:

— dış üreme organlarına elden geldiğince normale yakın bir görünüm verir;

— sidik deliğini uygun bir yere yerleştirerek işemenin ve sperma atımının düzgün olmasını sağlar;

— sidik kaçırmayı (varsa) önler. Hipospadiasların tedavisinde kullanılan onarım

yöntemlerine benzer yöntemler, ilk 2 amacın gerçekleştirilmesini sağlarlar. Sidik kaçırma ise ayrı bir sorun yaratır. Gerçekte, sidik kaçırmanın köklü tedavisi kesin olarak sağlanamaz. Başarı durumunda bile, önceden sidiğini hiç denetlememiş bir kişide, bu yeni durumun kavranması için belirli bir süre gerekir. Çocuğun yaşı ne kadar büyükse, bu denetimin başarılma şansı o kadar yüksektir. Bununla birlikte, sidik torbası boynu önü dokuların dikilmesine karşın sidik kaçırma sürüyorsa, sidik borularının başka yerlere dikilmesi zorunlu olur (sidik borularının kaim barsağa ya da sidik torbasının göden barsağına ağızlaştırılması).

Comments

No response to “Epispadias”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger