Kadınlara Yerleştirilen Gebelik Önleyiciler

6 Ekim 2009 Salı

En eski çağlardan bu yana kullanılmışlardır. Her çağda, dölyoluna yabancı cisimler konmuş, boşluğun dibi tıkanarak spermayı durdurma amacı güdülmüştür. Bu alanda en büyük başarıyı, dölyolunun dibine sirke emdirilmiş sünger koyan Romalılar sağlamışlardır. Asetik asit tartışmasız en iyi sperma öldürücüdür. Bu yöntem doğum kontrol haplarının çıkışma kadar kullanılmış ve Batı toplumlarında eczacılar 1960 yıllarına kadar, fahişelerin çok kullandıkları küçük süngerler satmışlardır.

Kadın koruyucuları

Erkekler gibi kadınlar da bir tür kauçuk koruyucudan yararlanabilirler. Bunlar dölyolunun dibinde bir engel oluşturarak spermatozoyitlerin dölyatağı boynuna girmelerini önlemek amacıyla kullanılan küçük kauçuk araçlardır. Gerçekte, kauçuk bir engel ile kimyasal korunmayı (sperma öldürücü madde) birleştiren karışık bir yöntem sözkonusudur. Erkek prezervatifleri gibi bu araçlar da geçici kullanılırlar. İlişkilerden önce yerleştirilir, 8-10 saat sonra çıkarılırlar.

Çok çeşitli türleri vardır.

Diyaframlar

Sırasıyla diyaframın, görünümünü, kullanma koşullarını ve yerleştirilmesini inceleyeceğiz.

Görünüm

Diyaframlar aşağı yukarı yarıküresel biçimli, çok ince ve yumuşak lateksten yapılmış bir merkezden oluşurlar. Çevrelerinde daire biçimi ve sarmal bir yay bulunur. Bu yay bir kauçuk sargı içindedir.

2,5 mm aralıklarla 18 değişik boy diyafram vardır. En küçüğü 52,5 mm, en büyüğü 95 mm çapındadır.

Aygıtın yerleştirilmesi kadına hekim tarafından gösterilecek ve açıklanacak, aynı biçimde uygun ölçü de hekim tarafından saptanacaktır.
yara_bandi
Kullanma koşulları

Diyaframı vermeden önce hekim dölyatağı miyomu, dölyatağı borusu iltihabı, yumurtalık kisti gibi hiç bir yapısal bozukluk ya da kadın hastalığı bulunmadığını saptamalı ve kadının anatomisinin diyaframa uygun olduğuna inanmalıdır. Ayrıca cinsel organ düşüklüğü olmadığını, dölyatağı boynunun sağlam olduğunu ve dölyatağı boynu kanseri bulunmadığını saptamak zorundadır.

Yerleştirme

Diyaframın boyutu belirlenince, kadına nasıl kullanacağını öğretmek gerekir. Hekim, diyaframın önde çatı kaynağına, arkada dölyolu arka çıkmazına yaslanarak dölyatağı boynunu örtmesi gerektiğini kadına söylemelidir.

Kadın, diyaframın dibine sperma öldürücü bir macun, v.b. yerleştirdikten sonra, diyaframı Sağ elinin baş ve orta parmaklarıyla tutarak dölyoluna sokar; bu durumda diyafram, dölyolu içinde kayarak dölyolu arka çıkmazına dayanır. O zaman, aracın ön kenarını yukarı doğru itmek, kolayca çatının arkasına yapışmasını sağlar. Kadın bundan sonra, işaret parmağını dölyolu boşluğuna sokarak, diyaframın dölyatağı boynunu iyice örtüp örtmediğini denetlemelidir. Aracın çıkarılması çok kolaydır: İşaret parmağını kanca gibi kıvırarak çatıya yapışan ön ucu tutmak ve hafifçe öne aşağıya doğru çekmek yeterlidir. Bundan sonra, diyafram kolayca çıkarılabilir.

Diyaframın varlığının, cinsel ilişki sırasında duyulmadığını belirtmek gerekir.

Diyaframı kullanma ilkeleri

Diyaframın ilke olarak, cinsel ilişkiden en çok bir saat önce yerleştirilmesi gerekir. Her zaman, dibine sperma öldürücü krem konmalı ve cinsel ilişkiden sonra 8-10 saat çıkarılmamalıdır.

Ayrıca, her kullanımdan sonra yıkanmalı, kurutulmalı, pudralanmalı ve kutusunda saklanmalıdır.

Sonuçlar ve başarısızlıklar

Başarısızlık oranı oldukça yüksektir (yüzde 50 dolaylarında).

Bununla birlikte kadınların sorumlu olduğu başarısızlıklarla, yöntemin sorumlu olduğu başarısızlıklar arasında ayrım yapmak gerekir.

Kadınların sorumlu olduğu başarısızlıkların nedeni, bazı kadınların bu doğum kontrol yöntemini öteki yöntemlerle birlikte kullanmaları, dolayısıyle de aracı her ilişkiden önce takmamalarıdır. Kadın gebe kaldığında, bu istenmeyen gebeliğin sorumlusunun hangi yöntem olduğu bilinemez.

Doğrudan doğruya yönteme bağlı başarısızlık durumları, diyaframın boyunun seçiminde bir yanlışta, gereğince yerine oturtulmamış olmasında ya da organa tam bir uyma sağlamayacak eksik bir engel oluşturmasındadır.

Diyafram hiç bir zaman kusursuz bir doğum kontrol aracı olmamıştır ve başarısızlık yüzdeleri her zaman yüksektir. Günümüzde yerini, spiral ve doğum kontrol hapları almıştır.

Üstelik yerleştirilmesi güçtür ve deneyler yalnızca 2 kadın grubu tarafından kullanıldığını ortaya koymuştur: Doğum kontrol hapı kullanmak tan korkanlar; spiral ve doğum kontrol hapı kullanmasında sakınca olanlar. Asıl şaşırtıcı olan, kullanılması çok kolay ve son derece etkili erkek prezervatifleri bulunduğu halde çiftlerin çoğunlukla etkisiz kalan bir kadın korunma aracı kullanmada diretmeleridir.

Comments

No response to “Kadınlara Yerleştirilen Gebelik Önleyiciler”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger