Erkeklerde Görülen Cinsel Fonksiyon Bozuklukları

6 Ekim 2009 Salı

Erektril distonksiyon, yani ereksiyon güçlüğü önemli bir sağlık sorunudur. Erkeğin penisinin cinsel ilişkiyi sürdürecek sertliği sağlayamaması anlamına gelmektedir. Ancak sorunun önemi yeterince anlaşılamamıştır. Ereksiyon güçlüğü hem sağlık açısından hem de sosyal açıdan ciddi sorunlar yaratmaktadır. Hala erkekler böyle bir sorunla karşılaştıklarında hekime başvurmakta zorlanmaktadırlar ve bu sorun yaşla birlikte artmaktadır.

40-70 yaş arasındaki erkeklerin % 52’sinde hafif orta veya ağır derecede ereksiyon sorunu vardır. Bu rakamlara baktığımızda değişik derecedeki ereksiyon problerinin önümüzde ki 5 yıl içinde dünyada toplam 400 milyon erkeği ilgilendireceğini gözlüyoruz. Türkiye’de bu konuda çok fazla istatistik veri yok. Ancak dünya verilerini dikkate alarak Türkiye’de 5 milyon erkeğin böyle bir sorunu olduğunu varsayabiliriz.

Nedenler

Ereksiyon güçlüğünün değişik nedenleri var. Psikoljik ya da bir hastalığa bağlı nedenler gözlenebiliyor. Penisin kendisiyle ilgili anormallikler de bu soruna yol açabiliyor. Hormonal, nörolojik problemler, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ereksiyon sorununa neden olabilir. Özellikle diyabetli hastaların % 30’unda bir şekilde hafif, orta ya da ağır ereksiyon güçlüğü gözleniyor.

Ancak genellikle sorun tek boyutlu değildir. Hem organik hem de psikolojik nedenler söz konusudur. Bunların yanında stres, hipertansiyon, sigara ve alkolü en önemli risk faktörleri arasında sayabiliriz.

Teşhis

Öncelikle böyle bir sorunu olan erkeğin çekinmeden üroloğa başvurması, sorunu açık yüreklilikle anlatması gereklidir. Hekimin hastayı değerlendirirken öyküsünü iyi dinlemesi teşhisde çok önemlidir. Bunların yanısıra fiziki muayene, uyku testleri, bazı hormon testleri yapmak gerekebilir. Özel testlerle penisin damar yapısı araştırılır.

Tedavi

Risk faktörlerinin ortadan kaldırılması için alkol ve sigara kullanımı söz konusuysa bu alışkanlıkların bırakılmasını öneriyoruz. Diyet ve egzersiz yapılması, stresten kaçınılması tedavinin başarısını olumlu etkiliyor. Bunların yanısıra davranış terapileri uygulanıyor. Hastanın sorunu boyutuna göre ilaç tedavisi uygulanıyor. Vakum cihazları öneriliyor. Daha ileri durumlarda ise penise protez yerleştirilmesi sorunun giderilmesinde etkili rol oynuyor.

Prof. Dr. Ferruh Şimşek
Acıbadem Hastanesi Üroloji Bölüm Başkanı
Kaynak: ailem.com'dan alınmıştır

Comments

No response to “Erkeklerde Görülen Cinsel Fonksiyon Bozuklukları”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger