Geç Boşalma (Gecikmiş Ejekülasyon)

5 Ekim 2009 Pazartesi

Erkeğin cinsel etkinlikleri sırasında hiç boşalamaması veya geç boşalması durumuna "Ketlenmiş boşalma" ya da "Geç boşalma" diyoruz. Erkek cinsel işlev bozuklukları içinde en nadir görülen bozukluktur. Hiçbir zaman boşalma olmuyorsa, aksaklığın bedensel bir nedenden kaynaklanma olasılığı çok yüksektir ve bir üroloji uzmanı tarafından incelenmesi gereklidir. Bu problemi olan erkeklerin genellikle ereksiyon kusuru veya cinsel isteksizlik problemleri yoktur. Dolayısıyla problemleri direkt olarak sertleşme sorunu ile alakalı değildir.

Geç boşalma, çeşitli biçimlerde görülebilir.

Bedensel gelişimde gecikme söz konusu değildir, cinsel organların yapısı ve işlevi normaldir. Ergenlik dönemine girilmiş, ses kalınlaşmış, erkek tipi kıllanma başlamış, uykuda gece boşalmaları olmaktadır. Ergen masturbasyon yapmayı denediğinde çok uzun sürede boşalır veya hiç boşalamaz.

Genellikle bu kişiler alışılmış masturbasyon biçimlerini kullanmazlar, yani ellerini hareket ettirerek, penislerini uyarmazlar. Bazen yalnızca bedenleri özel bir durumda iken, örneğin yüzüstü yatarken, boşalacak kadar uyarılabildiklerini söylerler. Sıklıkla ellerini kullanmadan sürtünme hareketi ile boşalabilirler. Ancak alışılmış şekilde, ellerini kullanarak masturbasyon yaptıklarında boşalma oluşmaz. Genellikle eşli cinsel etkinliklere girişmekte çekingendirler, eğer eşiyle ile giyinik veya yarı giyinik sevişmeleri olduysa, bunlarda penis sertleşmiş ,ancak boşalma olmamıştır. Bu tarz sevişmelerde erkeğin boşalması zaten istenen ve beklenen bir durum olmadığı için sorun oluşturmaz. Bu durumdaki gençlerin sorunu, ön değerlendirme sonrasında, uygun masturbasyon tekniklerinin öğretildiği, birkaç cinsel tedavi oturumu ile, kısa sürede tamamen düzelir.

Geç boşalmanın daha sık görülen biçiminde, erkeğin tek başına iken yaptığı masturbasyon sırasında sorunu yoktur. Başkalarına göre biraz daha uzun sürede olsa da, masturbasyon genellikle boşalma ile sonlanır. Burada temel bozukluk, eşli cinsel etkinliklerde boşalmanın olmaması veya çok geç olmasıdır.

Bu cinsel işlev bozukluğu birçok farklı tipte ortaya çıkabilir. Bazıları kadınların yanında, hiçbir şekilde boşalamaz, kadının varlığında masturbasyonla da boşalamaz. Bazıları kadınlarla sevişme sırasında geç de olsa boşalabilirken, cinsel birleşme sırasında hiçbir zaman boşalamaz.

Bu hafif tipteki geç boşalma durumu, özellikle çocuk isteyen çiftler için önemli bir sorun oluşturur. Geç boşalmanın daha hafif bir tipinde ise, erkek eşli cinsel etkinliklerde, cinsel birleşme sırasında da bazen veya her zaman boşalabilmekte, fakat bu çok uzun sürmektedir. Geç boşalmanın şiddetine göre değişerek, 30-90 dakikaya kadar uzayabilen cinsel birleşmeler ise eşler için fiziksel açıdan ve zaman olarak sorun yaratabilmektedir. Bu seyrek görülen sorunun cinsel tedavisi de, diğer cinsel işlev bozukluklarına göre daha karmaşıktır ve daha uzun sürer. Birçok cinsel işlev bozukluğu, düzenli bir cinsel eşi olmayan erkeklerde de başarıyla tedavi edilebilir.

Ancak geç boşalma durumunda, sorun cinsel eşin varlığında ortaya çıktığı için, cinsel tedavi için de düzenli bir cinsel yaşamın mümkün olduğu bir eş zorunlu olmaktadır. Cinsel tedavinin süresi, geç boşalmanın şiddetine göre 4-8 aya kadar uzayabilmektedir.

Seyrek görülen bir cinsel işlev bozukluğu olduğu için, az sayıda tedavi çalışması vardır, tedavi başarısı diğer cinsel sorunlar kadar yüksek değildir. Bu nedenle cinsel tedavinin, deneyimli bir uzman tarafından yürütülmesi gereklidir.

Erkekte Ejekulasyon, Boşalma Nasıl Olur? Fizyolojisi Nedir?

Boşalma birikme ve atılma olarak iki bölümde gerçekleşir. Birikme döneminde penisin kök kısmında meni birikir ve orgazmın yaklaştığı hisleri duyulur. Atılma döneminde penisin kökünde yer alan çizgili ve bulber kasları kasılır ve büyük zevk veren orgazmdan sorumludur. Maalesef, bu ikinci (atılma) dönemi istemli (kontrolümüzde olan) sinir sisteminin kontrolündedir. Böylece bir erkek ejakulasyonu engelleyebilir. Bilinçli ve bilinç altı düşünceler bu olayı etkiler. Bu durumun oluşmasında fazla stresin de rolü göz ardı edilmemelidir. Adalelerini kasılmış olarak tutmak için sürekli gergin hisseden bir erkek aynı zamanda penis kökündeki adaleleri de kontrol etmek için çok gayret etmektedir ve genel olarak rahatlamak, gevşemek için uygun bir yol bulunması gerekmektedir.

Fiziksel sebepler arasında şeker hastalığı, sinir hasarı, prostat hastalığı, idrar yolu daralması, Boşalma zorlukları olabilir ve bu durum tıbbi tedavi gerektirir. Bazı ilaçlar örneğin: beta blockerlar ve bazı anti-depresanlar boşalmaya engel olabilir.

Erkekte Geç Boşalma İle İlgili Merak Edilenler;

İki tür erkekte geç boşalma problemi sıklıkla görülebilir:

Geç boşalma suçluluk duygusu içinde veya başka güçlü duygularla cinsel ilişkiye başlayanlarda olabilir.
Daha çok yaşlılarda görülen "geç boşalma" ise kendiliğinden seks yapma isteğinin azaldığı ve sertleşme için daha çok fiziksel uyarılma gereken durumlar olabilir.

Boşalma sorunu yaşayan çoğu erkekte biyolojik olarak sorun yoktur. Ancak kadınla birlikteyken boşalamayan erkekte cinsel teknik ve davranış problemleri birlikte bulunabilir. Örneğin çoğu erkek seks yapmayı masturbasyon ile öğrenir.

Masturbasyon ile orgazm olmak için harcanan süre iki kişinin cinsel ilişki için harcadığı süreden çok çok kısadır. Ayrıca penise gelen uyarı daha hızlı ve yoğundur. Dolayısıyla bu erkekler seks yapmaya başladıklarında hisler yeterince uyarıcı veya yoğun olarak algılanmayabilir.

Böyle bir problemin çözümü ön sevişme döneminde erotizmi arttırmakla mümkündür. Bu yardımcı olmazsa ve karşı cinsle ilişkileri zayıfsa (anne veya sevgili) içinde olduğu gerginlik Boşalma refleksini engelliyor olabilir. Bu durumda partnerinizi rahatlatmaya yönelik bir oyun havasında uygulayacağınız bir fiziksel terapi yardımcı olacaktır: Partnerinizden sizin yanınızda mastürbasyon yapmasını isteyin, ve bunu bir oyun gibi eğlenceli olmasını sağlayın. Bir sonraki sefer mastürbasyon sırasında sizden biraz yardım almasını isteyin. Daha sonra, vajinanın içine boşalmasını deneyin. Bu durum başarılı bir şekilde sonuçlanırsa, partnerinize bunun normal gidişatta bir cinsel ilişki olduğunu ve Sizin istediğiniz şekilde boşalmanın gerçekleştiğini hatırlatın. Bazen erkeğe fantazilerinden bahsettirmek veya güçlü erotik cümleler veya görüntüler yardımcı olabilir. Bu uygulamaların sırasında partnerin seks, kadınlar hakkında düşündüklerini anlattırmak tedaviye yardımcı olur. Dini kökenli baskılar var mı? Kadının adet kanamaları, vücut kokusu kendisini etkiliyor mu? Gibi faktörlerin geç boşalmaya sebep olması mümkündür.

Geç boşalan erkeklerin derin kaygıları olabilir. Kendilerini rahat bırakmaktan, kontrolü kaybetmekten korkuyor olabilirler.Bu durumda erkeğin kendini gevşetme ve rahat bırakma egzersizlerini denemesi de yardımcı olabilir.

Yukarıdaki yöntemlerle çözülemeyen durumlarda birkaç hafta beraberce terapi seanslarına katılmak gerekli olabilir. Uzman kişilerce yürütülen bu terapilerde bazı teknikler öğretilerek Boşalma temin edilebilir. Doktorunuz size yardımcı olacak tavsiyelerde bulunacak, bazı hallerde de psikoterapi önerecektir.

Comments

No response to “Geç Boşalma (Gecikmiş Ejekülasyon)”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger