Doğum ve Menopoz Döneminin Cinsel Yaşama Etkisi

6 Ekim 2009 Salı

Normal bir doğum cinsel yaşamın kalitesini etkilemeyecektir. Ancak doğum sırasında cerrahi işlemle ilgili sorunlar yüzünden oluşan yara izi cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirebilir.

Lohusalık döneminde ise süt yapımını sağlayan prolaktin hormonuna bağlı olarak vajinada kuruluk oluşur. Biz doğum yapan kadınları bu konuda uyararak cinsel ilişki sırasında kayganlaştırıcı ilaçlar öneriyoruz. Doğum sayısındaki artış da cinsel yaşamı etkileyebilir. Fazla sayıdaki doğum vajinanın ön ve arka duvarlarında sarkmaya yol açar. Rahim boynunu vajina çıkışına yaklaştırır. İdrar torbası fıtıklaşır. Anatomik yapıya bağlı bu deformasyonlar sonucu vajina ile penis arasında uyumsuzluk oluşur. Kişi cinsel ilişkiden zevk almayabilir. Yine fazla sayıda doğum nedeniyle cinsel organın büyük dudakları birbirinden uzaklaşır. Büyük dudaklar vajen girişini koruyamadığı için enfeksiyonlar artar. Bu da kadınlar için önemli bir şikayet nedenidir.

Menopoz döneminde ise vücuttaki fiziki ve ruhsal değişiklikler yüzünden yine vajinada kuruluk, cinsel isteksizlik ortaya çıkar. Vajinadaki kuruluk östrojen hormonunun eksilmesiyle ilgilidir. Bu nedenle eksilen hormonu yerine koymak için menopozdaki kadınlarda hormon replasman tedavisi uyguluyoruz. Ancak çalışmalar gösteriyor ki, hormonları yerine koyduğumuzda bile cinsel istek konusunda istenilen sonuç elde edilemiyebiliyor. Bu konuda ayrıntılı testlerin yapılması ve tedavinin ona göre planlanması gerekiyor.

Op. Dr. Öztürk Karabey
Kaynak: ailem.com'dan alınmıştır

Comments

No response to “Doğum ve Menopoz Döneminin Cinsel Yaşama Etkisi”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger