Çocuklarınızla Seks Hakkında Konuşma

6 Ekim 2009 Salı

Çocukları seks hakkında soru sorduğunda çoğu anne ve baba paniğe kapılır, ne diyeceklerini bilemez. Çocuğun yaşına göre anne ve babalar, cinselliği merak eden çocuklarının cinsel deneyim edinmek istediklerinden endişelenebilir. Ama çocuğunuzun sorularını, sanki dünya ile ilgili bir soru soruyormuşlar gibi cevaplamak en iyisidir. Anne ve babalar dürüst ve basit bir şekilde cevap verdiklerinde, yanıtlar çocuklar için anlaşılır olur ve kabul görür.

Ana okul çağındaki çocukların soruları çok belirgindir, örneğin;

Bebekler nereden gelir?
Bebekler nasıl annenin içine girerler? Veya
Niye sadece anneler bebekleri memeleriyle beslerler?
Bu ve benzeri sorulara anlaşılır ve basit cevaplar vermeye çalışın. Çocuğa karmaşık bir cevap vermektense, tam olarak ne kastettiğini sorun. Çoğu zaman nerede doğduklarını merak ederler. Çocuk “Bebekler nasıl annenin içine giriyorlar?” diye sorduklarında, annenin içinde büyüyorlar cevabı yeterli olabilir.

Çocuklar 12-13 yaşına geldiklerinde, yani ergenlikte, kendileri ve arkadaşları olgunlaşmaya başlarlar. Bu döneme giren gençler fiziksel ve duygusal değişiklikler hakkında sorular sormaya başlarlar.

Bu konuları çocuklar ile konuşmak anne ve babalar için her zaman kolay değildir. Gençler gerçekleri anne ve babalarından veya olgun bir arkadaştan öğrenmezlerse, güvenilmez bir kaynakta öğrenme ihtimali yükselir. Çocuğunuz bu yaşa geldiğinde bu soruları sormazsa, sizin göreviniz bu konuları çocuğunuza açmaktır. Çocuğunuz adet görme veya uykuda boşalma dönemine gelmeden çocuğunuzu bu konularda bilgilendirmek, çocuğunuza bunun normal olduğunu ve korkmalarına gerek olmadığını gösterir.

Bazı anne ve babalar çocukları ile bu konuları konuşurlarsa, çocukların cinsel ilişki yaşayacaklarını düşünürler. Bu kesinlikle doğru değildir. Gençlerin bir sürü soruları olacaktır, onlar sadece gerçekleri bilmek isterler. Ayrıca çocuklar anne ve babalarının fikirlerine ve aile değerlerini öğrenmeye ihtiyaç duyarlar. Günümüzde genç yaşta hamilelik ve cinsel hastalıkların sayısı gittikçe artıyor, çocuklarımızı doğru bilgilendirmek bu yüzden çok önemlidir.

Bu konuların zaman zaman gerginlik yaratması normaldir. Belki bizim anne ve babalarımız bize bu bilgileri hiç vermemiş olabilirler. Rahatlayın, derin bir nefes alın ve utandığınızı kendinize itiraf edin. Çocuğunuza bu utangaçlığın üstesinden gelebileceğinizi gösterin.
Günümüzde çevremizde ve elimizin altında bir çok kaynak var. Çocuk doktorunuza, sağlık kuruluşlarına ve internet sitelerine bu konuda danışabilirsiniz.
Bu çaba, çocuklarımızın sağlıklı büyümelerinin önemli bir parçasıdır.
Sevmek ve bilgilendirmek anne ve baba olarak görevimizdir.

Kaynak: ailem.com'dan alınmıştır

Comments

No response to “Çocuklarınızla Seks Hakkında Konuşma”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger