Cinsel Yaşam Sorunları

6 Ekim 2009 Salı

Aşk ve cinsel yakınlık düşünsel,duygusal ve davranışsal boyutlarıyla iki insan arasında bir etkileşimdir. Yakınlık kurmak insanın kendisini,duygu ve düşüncesini ve hatta bedenini,iç dünyasını bir başkasına açmasıdır. İlişkiler ve cinsellik insana sevilmeye değer birisi olduğu duygusunun yaşatır. Bu kadınlığın ve erkekliğin bir açıdan onaylanmasıdır. Düzenli,paylaşımlı,yakın ilişki içinde olmak çoğu insanın,kadın ve erkeğin,istediği bir durumdur. Doğumdan ölüme kadar bir yaşam dürtüsü olarak süren insan cinsel davranışı tek bir biçime uymaz. İnsanlar cinsel dürtü,güç ve tercih ettikleri cinsel anlatım ve doyum açısından farklıdır. Bireyin toplumdaki ilişkileri,yaşam koşulları,içinde bulunduğu kültür ortamı,kadın veya erkek oluşum yaşı,yaşam boyunca cinsel deneyimlerini ne kadar geliştirdiği gibi çeşitli etkenler bu farkları belirler. Tedaviyi üstlenen kişinin bu değişkenleri bilmesi,kendi değer yargılarını karşısındakine yüklememesi açısından önemlidir.

Cinsel yaşamda aksaklıklar birey için haz ve doyum duygusunu kaybetmekten öte bir sıkıntı kaynağıdır. Cinsel sorunlar,insana sevmeme,beğenilmeme,terk edilme korkusu,yalnızlık,kendine güvensizlik,küçük düşme,mahçup olma diğerlerine gore eksiklik gibi duygular yaşatır. Çift,ilişkilerde; sıcaklık,aşk,cinsellik,yakınlık ve korunma gibi duygusal doyum sağlayan gereksinimler maddi doyum kaynaklarından daha fazla risk altındadır. Eskiye gore cinsel sorunlarda azalma veya artma olmadı,ancak insanlar cinselliklerinin önemini daha çok fark etmeye başladı ve çareyi bilimsel yöntemlerde bulmaya çalışıyorlar. Tedavi yöntemlerindeki ilerlemeler hem tedavicilerin,hem de yardım arayanların cesaretini artırmıştır.

Cinsel işlev bozukluğunu bireyin alışılagelmiş ilgi ve tepkisini değişmesi ve bu sürenin uzaması olarak düşünürüz. İnsanda tedavi gerektirecek bir sorunun varlığını algılaması veya eşinin öyle düşünmesi önemlidir. İki kişi arasında cinsel etkileşim ve sorun alanlarını; cinsel istek,uyarılma,cinsel birleşme,orgazm ve cinsel doyum başlıkları altında toplayabiliriz.

Prof. Dr. Arşalayus Kayır
İstanbul Üniversittesi İstanbul Tıp Fakültesi
Psikiyatri Ana Bilim Dalı, Psikonevroz ve Psikoterapi Birim

Comments

No response to “Cinsel Yaşam Sorunları”
Post a Comment | Kayıt Yorumları (Atom)

Yorum Gönder

 
cinsel bilgiler sağlık bilgileri seks dersleri. Citrus Pink Blogger Theme Design By LawnyDesignz Powered by Blogger